Dąbrowa górnicza, ul. Żeglarska

Budynek zlokalizowany będzie na niezwykle atrakcyjnej działce przy zbiorniku wodnym w Dąbrowie Górniczej. Działka charakteryzuje się gęstym zalesieniem oraz równym ukształtowaniem terenu. Głównymi wytycznymi do projektu było stworzenie obiektu, który wpisze się w istniejący drzewostan, dostosuje do niego swój program funkcjonalny oraz zostanie posadowiony względem stron świata, które są dość niekorzystne dla tej działki.

Budynek został zaprojektowany na planie zbliżonym do prostokąta z charakterystycznym atrium. Atrium ma pełnić funkcję głównego serca domu, wokół którego zostały zaprojektowane przestrzenie, w których mieszkańcy będą spędzać większość swojego czasu. Wprowadza on światło oraz dostarcza naturalną wentylację domu. Pełni także funkcję prywatnej przestrzeni do wypoczynku dla mieszkańców oraz ich kotów. Wszystkie pomieszczenia dzienne i nocne zostały zwrócone w stronę krajobraz jeziora, dlatego zaprojektowano w nich fasady szklane, które zapewniają dostęp do ogrodu i prywatnego molo.

Jako projektanci chcieliśmy aby prosta bryła budynku, wpisywała się w istniejący drzewostan oraz swoim wykończeniem elewacji wtapiała się w zastany krajobraz. Elewacja budynku zostanie wykończona drewnem naturalnym oraz płytkami betonowymi Milke Long, które charakteryzują się dużą odpornością na warunki atmosferyczne, o które należało zadbać w tym terenie.