Dąbrowa Górnicza, ul. Hallerczyków

Istniejący budynek zlokalizowany jest na przedmieściu Dąbrowy Górniczej w bliskim otoczeniu natury. Okolica charakteryzuje się spokojnym, zielonym sąsiedztwem, oferującym wyciszenie z dala od zgiełku miasta.

Celem przebudowy było stworzenie parterowego budynku pozostającego w bezpośredniej relacji z istniejącym ogrodem. Budynek obniżono o jedną kondygnację, projektując dwuspadowy dach kontrastujący swoją formą z płaskim zadaszeniem dobudowanego tarasu, okalającego budynek z trzech stron. Taras tworzy przestrzeń półprywatną, pozostającą w kontakcie z naturą, dzięki czemu budynek oferuje zaciszną prywatną przestrzeń oddzieloną od strefy zewnętrznej buforem w postaci tarasu. Rama tarasu została wykończona surowym betonem, natomiast detalem ocieplającym wygląd budynku są drewniane lamele, nadające obiektowi przytulny charakter. Budynek charakteryzuje się dużą ilością przestrzeni do wypoczynku, co koresponduje z charakterem dzielnicy, w której się znajduje.